Smarriga ryska plättar. med smetana och löjrom! Mums!
2 ägg
4 dl ljust öl
12 g jäst
2 dl bovetemjöl
1.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör + till stekning
4 dl ljust öl
12 g jäst
2 dl bovetemjöl
1.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör + till stekning
Till servering (för ca 8 blinier)
1 dl smetana, eller crème fraiche
100 g kallrökt, gravad lax eller löjrom
0.5 rödlök, finhackad
dill, till garnering
- Separera äggulor och äggvitor.
- Värm ölet till ca 37°.
- Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av ölet.
- Tillsätt resten av ölet och sikta ner mjölsorterna, lite i taget, under vispning.
- Tillsätt äggulor och salt och rör till en slät smet.
- Täck bunken med plastfolie och låt jäsa ca 1 timme.
- Smält smöret, låt svalna.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Vänd varsamt ner smör och äggvita i smeten.
- Stek blinierna i smör till små plättar (ca 6 cm i diameter) i medelvarm stekpanna/plättlagg. Toppa med smetana, lax, lök och dill.